Målrettet svindler - franarrede sine ofre 4,6 millioner

Foto: Shutterstock

Der er mange ting der er blevet nemmere, efter at samfundet er blevet så digitalt. For nogle er det desværre også blevet nemmere at franarre andre mennesker deres penge. Det er tilfældet i en grov sag, hvor der netop er faldet dom.

En 20-årig mand blev i går idømt 3 års fængsel, i en omfattende bedragerisag. Den unge mand har gået målrettet efter ældre kvinder, hvor han har narret dem til at give ham deres adgangskoder til Nemid og netbank. Efter at have fået oplysningerne, har han hævet penge fra deres konti. Og det er ikke småbeløb der er tale om, det oplyser Syd-og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse. 

Der er tale om langt over 100 ældre borgere som har været offer for den unge mands bedrageri. 

Det var tilbage i oktober sidste år, at efterforskningen begyndte. Politiet fik mange anmeldelser fra især ældre kvinder, som kunne berette om at en Mads Søborg havde ringet til dem. Han havde udgivet sig for at arbejde for enten Nets eller Nordea, hvor han derefter havde fået lokket dem til at give ham deres adgangskoder. 

I januar lykkedes det politiet at forbinde de mange anmeldelser, hvor de fik en ide om hvor de kunne finde den såkaldte Mads Søborg.

“Med god hjælp fra Østjyllands Politi kunne vi i februar foretage en anholdelse af den 20-årige mand i Aarhus, fortæller specialanklager Henning Fuglsang Sørensen fra Syd- og Sønderjyllands Politi. 

Godt betalt indsats

I alt havde den unge mand, haft held med at få 2,3 mio.kr. ud af sin indsats. Det var dog ikke alt - den unge mands indsats viste sig faktisk at være dobbelt så godt “betalt”. Bankerne nåede nemlig at bremse yderligere 2,3 mio.kr. før den unge bedrager nåede at bringe dem i skjul. 

Den 20-årige mand gik målrettet efter ældre kvinder, flere var endda helt oppe i 90érne. Han var særdeles overbevisende i sin adfærd og det er ikke så underligt, at mange nåede at falde i for hans talegaver, fortæller politiet. 

Han blev fængslet helt tilbage i den 25. februar og har været bag tremmer siden. 

“Den unge mand har ikke arbejdet alene. Når man skal bringe så mange penge i sikkerhed så hurtigt, så er det nødvendigt at have et omfattende netværk bag sig. Vi har haft behov for at kunne efterforske mod det netværk i fred og ro, så det er yderst tilfredsstillende at vi nu kan fortælle, at der kan sættes et foreløbigt punktum i sagen med dagens dom,” fortæller Henning Fuglsang Sørensen.

Han fortæller også at de mange anmeldelser i denne sag, har været afgørende for politiets muligheder for at efterforske sagen. Det er derfor vigtigt at melde sådanne opkald til politiet - også selvom man gør det rigtige og lægger røret på med det samme. 

Politiet understreger derfor at det er vigtigt at bruge sin sunde fornuft, når telefonen ringer. Hverken banker eller offentlige myndigheder, beder borgerne om at udlevere adgangskoder til netbank eller nøglekort over telefonen.

 Den unge mand gav en fuldstændig tilståelse ved gårsdagens retsmøde. Derfor kunne hans sag afgøres med det samme - og han blev idømt tre års fængsel. Han skal desuden forblive fængslet indtil afsoningen påbegyndes. Derudover blev den unge mand dømt til at betale i alt 2,1 mio. kr. til bankerne i erstatning og ydermere konfiskerede retten 2,3 mio. kr. hos den unge mand.