Den netop indgåede politiaftale giver kommunerne mulighed for at udskrive bøder. Det ønsker man at gøre brug af i København, oplyser kommunen.
Den nye politiaftale giver kommunerne mulighed for at ansætte et korps af kommunale ’tryghedsvagter’, der kan hjælpe politiet med at lægge en dæmper på de områder i byen, hvor fest, larm og møg har taget overhånd. Det er afgørende, at de kommunale vagter får mulighed for at stikke en afgift ud, siger københavnske borgmestre.
Nattelivet i København har både før og under corona-krisen tiltrukket sig uheldig opmærksomhed med larm og skrald i festplagede områder af byen. Særligt sommeren over har grønne områder og havnen været ramt af fester, støj og møg – til stor gene for naboerne.
Med den nye politiaftale, som blev indgået i går aftes, får kommunen et nyt redskab til at tage kampen op mod larm og skrald: Fremover får kommunen lov at oprette et ordenskorps af kommunale ’tryghedsvagter’, der kan hjælpe politiet med at håndhæve regler, der forbyder affald og larm i parker og byrum. Det fortæller Københavns Kommune i en pressemeddelelse onsdag.
Borgmester mener bødstraf er afgørende
Københavns overborgmester Lars Weiss (S) hilser den nye mulighed velkommen.
Men han påpeger, at det er helt afgørende, at de kommunale medarbejdere får lov at udskrive afgifter til dem, der overtræder ordensreglerne ved fx at smide affald i parker og byrum, eller spille høj musik på tidspunkter, hvor det ikke er tilladt.
”København er en fantastisk by og det er dejligt, når pladser og parker summer af liv. Men særligt i sommer var der for meget larm og affald på byens pladser og i parker, og det sled hårdt på naboerne. Derfor er jeg glad for, at regeringen har lyttet til vores ønske om at kommunale medarbejdere kan bistå politiet med at holde orden. Men det giver kun rigtig mening, hvis medarbejderne også får mulighed for at stikke en afgift ud til dem, der larmer og sviner”, siger overborgmester Lars Weiss (S).
Sidestilles med p-vagter
I dag er det kun politiet, der kan håndhæve ordensreglementet og udskrive bøder. De nye beføjelser bør ifølge overborgmesteren være på linje med kommunens parkeringsvagter, som i dag kan udskrive p-afgifter ved ulovlig parkering. Lars Weiss håber, at risikoen for at få en kommunal bøde vil have en præventiv virkning på de værste festaber og svinemikler, og ad den vej lægge en dæmper på festen.
Et kommende ordenskorps glæder også Venstres leder i København, beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard:
”Venstre har siden 2017 kæmpet for et kommunalt ordenskorps, der kan sikre mere ro og orden. Så jeg ser det som en stor sejr for københavnernes ve og vel, at det nu er lykkedes. Københavnerne har brug for den ekstra tryghed i samarbejde med det ”rigtige” politi. Det har ikke mindst sommerens støj og ballade vist os”, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.
Det fremgår af politiaftalen, at kommunen skal bruge godkendte kommunalt ansatte vagter og at der skal etableres det nødvendige lovgrundlag. De to borgmestre satser på at få vagtordningen på plads til næste sommer. Den nødvendige finansiering vil de sikre til foråret, når politikerne skal forhandle om kommunens såkaldte overførselssag.