Politiet advarer: Sådan undgår du det

Foto: Kim Matthai Leland

Nu kommer politiet med en advarsel til alle danskere.

Julen nærmer sig med hastige skridt, og selvom COVID-19 i år får en særlig betydning for vores adfærd i juledagene, vil mange nok stadig være væk hjemmefra for at besøge den nærmeste familie.

Forladte huse er guf for tyvene, men med nogle simple tricks kan du nemt få de ubudne gæster til at fravælge netop dit hus. Det fortæller Midt- og Vestjyllands Politi. 

Det er desværre ikke noget nyt eller ukendt fænomen, at mange i juledagene kommer hjem fra en god julefejring hos familien til synet af et indbrud i eget hjem. Men med nogle simple og hurtige tiltag er der stor mulighed for, at de langfingrede gæster dropper et forsøg på at begå indbrud i dit hjem.

”Nogle gange er det ikke særligt meget, der skal til, før tyven vælger at droppe sit planlagte indbrud i et hus. Hvis der eksempelvis er lys i vinduerne eller automatiske lamper, der tænder når man nærmer sig huset, er det ikke særligt attraktivt for tyven at forsøge at bryde ind,” siger Ralf Hove Larsen, der er vicepolitiinspektør og leder af Forebyggelse, Nærhed og Tryghed hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Lad lidt stå

Ud over at installere automatisk belysning kan du også få naboen til at parkere sin bil i indkørslen eller hjælpe til med at skovle sne, hvis sådan noget skulle falde i de dage, du er væk på juleferie.

”På den måde ser huset beboet ud, og så er det pludselig ikke så interessant for tyven at forsøge med et indbrud. En anden god idé kunne også være at lade opvasken stå, selvom det for de fleste vil virke mest naturligt at få den klaret, inden man forlader sit hjem. Men hvis huset ser beboet ud, vil tyven også fravælge det,” siger vicepolitiinspektør Ralf Hove Larsen.

Lad være med at hjælpe tyven

Har du dit værktøj og dine haveredskaber opbevaret i et skur, er det en god idé at få sat en lås på – eller lægge tingene et andet sted hen, mens du er væk. Så undgår du nemlig at hjælpe tyven med at få forbedret sine muligheder for at bryde ind.

”Vi ser tit, at tyvene begår indbrud med folks egne redskaber – det kunne eksempelvis være med en skruetrækker, et koben eller en økse fra redskabsskuret. Så jo mere, man kan undgå at gøre det nemt for tyven at bryde ind, desto bedre,” siger Ralf Hove Larsen.

En anden og bestemt meget brugbar ting, man kan gøre for sig selv, er at tilmelde sig Nabohjælp. Det og mange flere gode råd kan man læse meget mere om på www.nabohjælp.dk og på www.botrygt.dk.

Gode råd til at undgå indbrud over julen:

  • Få naboen til at holde øje i julen
  • Tænd lys, tv og musik, og slå ringklokken fra
  • Lad opvasken så
  • Sæt en bevægelsessensor på din udendørs belysning
  • Gem dine værdier
  • Lås haveredskaber inde
  • Vis ikke feriebilleder på sociale medier