Advarer danskerne mod helt ny type svindel: Ikke set før

Foto: Shutterstock

Borgerne bør tage sig i agt for en helt ny slags trussel, advarer politiet nu.

Nu advarer Østjyllands Politi om en helt ny slags svindel, som politiet ikke har været vidne til tidligere. Derfor beder politikredsen fra landets næststørste by borgere over hele landet om at være opmærksomme.  

Mandag formiddag fik Østjyllands Politi en anmeldelse fra en 24-årig mand fra Aarhus, der dagen forinden var blevet franarret 5000 kroner i forsøget på at få sit stjålne fotoudstyr tilbage. Den 24-årige mand havde for nogle måneder siden fået stjålet sit fotoudstyr og havde efterlyst det via Facebook. Søndag ved 14-tiden blevet han ringet op af en ukendt person, der oplyste, at han vidste, hvor den 24-åriges stjålne fotoudstyr befandt sig.

Den ukendte person sagde, at han ville fortælle, hvor udstyret var, hvis han fik en findeløn på 5000 kroner. Den 24-årige mand overførte 5000 kroner til en bankkonto og fik oplyst en adresse, hvor fotoudstyret skulle befinde sig. Personerne der boede på den pågældende adresse kendte dog intet til det omtalte fotoudstyr.

Endnu et tilfælde

Senere søndag blev en 39-årig mand fra Ørsted udsat for nøjagtigt samme svindelnummer.

Han havde på Facebook efterlyst nogle stjålne højtryksrensere og andet udstyr til rensning. Ved 16-tiden blev han ringet op af en ukendt person, der oplyste, at han vidste, hvor det stjålne rensningsudstyr befandt sig, og at han mod en dusør på 5000 kroner ville udlevere adressen.

Manden i telefonen bad den 39-årige om at lave en straksoverførsel til en bankkonto, idet han ikke havde mulighed for at modtage penge via MobilePay. Da den 39-årige syntes manden lød meget troværdig og overbevisende overførte han de 5000 kroner og fik oplyst en adresse i Haderslev, hvor det stjålne rensningsudstyr skulle befinde sig. Beboerne på den oplyste adresse kendte dog heller intet til det omtalte rensningsudstyr.

Politiet har i den forbindelse valgt at dele en advarsel med borgerne. 

"Østjyllands Politi har ikke umiddelbart set denne fremgangsmåde tidligere og opfordrer derfor til, at man tænker sig om, når man offentligt efterlyser stjålne genstande på fx Facebook. Lad være med at skrive dit telefonnummer på en sådan efterlysning, da du risikerer at nummeret bliver misbrugt. Og lad være med at overføre penge til en person, du ikke kender, før du har sikret dig, at du faktisk også får de genstande, som du er blevet lovet."