Det er lykkedes organiserede it-kriminelle at stjæle cpr-numre fra danskere, som har benyttet offentlige computere, fx på landets biblioteker.
Offentlige computere på landets biblioteker og borgerservicecentre har været udsat for et avanceret it-angreb. Samtidig sætter kommunerne nu ekstra ind for at lukke huller i sikkerheden. Politiet efterforsker sagen, hvorfor det er for tidligt at sige, hvor mange cpr-numre, der er tale om, eller hvordan gerningsmændene har båret sig ad, oplyser Kommunernes Landsforening tirsdag.
”Det er et organiseret angreb, hvilket gør det utroligt svært at dæmme op for som offentlig myndighed. Derfor sætter vi benhårdt ind med en række målrettede initiativer, så kommunerne kan få lukket de huller, der måtte være i sikkerheden. Vi kan ikke fortælle præcist, hvad vi gør, for det er information, de kriminelle gerne vil have fat i - men vi gør alt, hvad vi kan, så borgerne trygt kan bruge de computere, som er til rådighed på bibliotekerne mv.,” siger direktør i KL Christian Harsløf og fortsætter:
”Men jeg må også bare understrege, at vi aldrig kan garantere, at angreb som dette ikke kan ske igen. Lukker vi et hul, så finder de kriminelle bare et nyt. Det er vigtigt for os i kommunerne, at borgere – især ældre borgere – har adgang til en computer på eksempelvis biblioteker og borgerservicecentre, så de kan få råd og vejledning og løst deres it-opgaver. Derfor skal den adgang være til stede.”
Vigtigt med opmærksomhed
KL fortæller, at de arbejder tæt sammen med Digitaliseringsstyrelsen og Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) om at vejlede kommunerne i form af konkrete anvisninger til, hvordan sikkerheden kan højnes på offentlig tilgængelige pc’ere.
”Det er stadig vigtigt, at man som borger selv er opmærksom på sin egen it-sikkerhed. Det gælder både derhjemme, og når man benytter en offentlig computer. Den her sag er en reminder om, at it-angreb kun bliver mere og mere avancerede, så derfor skal man virkelig tænke sig om, når man færdes på nettet,” siger Christian Harsløf.
Deler vigtigt råd
- Udover CPR-numre kan andre data også være stjålet. Derfor er det vigtigt at ændre password alle steder, hvis man har anvendt offentligt tilgængelige pc’er.
- Politiet er i dialog med Nets, som sørger for at spærre de ramte borgeres NemID.
- Når Nets spærrer et NemID, vil borgerne få et brev om, at deres NemID er spærret og en vejledning til, hvordan de skal forholde sig.
- Ifølge dansk lovgivning hæfter borgerne ikke selv, hvis de uagtsomt bliver ofre for økonomisk kriminalitet, fx hvis it-kriminelle får fat i deres NemID og bruger det til at optage lån eller overføre penge.
- Hvis borgere har mistanke om, at deres oplysninger er blevet misbrugt til økonomisk kriminalitet, skal det anmeldes til politiet.
- På www.sikkerdigital.dk kan borgere og medarbejdere få råd og vejledning til sikker it-adfærd.