Putin med trussel mod EU-lande: Gør det senest i morgen

Foto: Sergei Guneyev/AFP/Ritzau Scanpix

Den russiske præsident er kommet med et ultimatum, der er til at føle på.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har tidligere truet med, at man vil opkræve betaling for gasleverancer i russiske rubler. Meget tyder på, at man nu vil gøre alvor af denne trussel.

Torsdag eftermiddag dansk tid har Vladimir Putin nemlig underskrevet et dekret, der betyder, at udenlandske købere skal betale for russiske gas i rubler. Det skriver The Guardian.

Dette krav vil træde i kraft allerede fra fredag den 1. april. Derfor vil betalingen for fremtidige gasleverancer fra Rusland skulle betales i rubler, hvilket ikke hidtil har været et krav.

Såfremt betalingen ikke falder, fordi det nægtes at foretage betalingen i rubler, vil det blot medføre, at kontrakterne bliver sat på pause.

Med andre ord, vil den manglende betaling resultere i, at Rusland stopper for gasleverancerne.

"Hvis de betalinger ikke sker, betragter vi det som misligholdelse fra købernes side. Det betyder, at eksisterende kontrakter stoppes," lød det fra Vladimir Putin.

Efter at have underskrevet det nye dekret, holdt han en kort tale i Moskva. Her sagde han blandt andet, at de vestlige sanktioner var blevet forberedt inden invasion, og at den 'økonomiske krig' mod Rusland blev iværksat for flere år siden.

Derudover sagde han også, at han forventer, at Vesten vil forsøge at finde årsager til at pålægge Rusland samt russiske statsborgere nye sanktioner.

Ifølge Reuters udtalte han også, at målet med at indføre disse sanktioner, er at underminere Ruslands udvikling. Derfor mener han altså ikke, at sanktionerne er blevet en realitet som følge af invasionen af Ukraine.

I sin tale sagde han også, at USA vil tjene penge på global ustabilitet, og at de forsøger at løse sine problemer på bekostning af andre.

Ydermere slog han fast, at hvis Europa beslutter sig for at købe naturgas fra USA, vil det resultere i, at millioner af europæere mister deres arbejde.