Her er Putins nye krav til Ukraine for at stoppe krigen

Foto: Shutterstock.com

Det afsløres blandt andet, at der er kommet et nyt krav fra Vladimir Putin, som vi ikke tidligere har hørt om.

Torsdag eftermiddag ringede præsident Vladimir Putin til den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, og fortalte ham, hvad Ruslands krav er for at indgå en fredsaftale med Ukraine.

Ibrahim Kalin, der er talsmand for Erdogan, var en del af den lille gruppe af embedsmænd, der fik lov til at lytte til opkaldet.

Overfor BBC har han afsløret, at de russiske krav falder indenfor to kategorier. De første fire krav skulle være relativt lette for Ukraine at opfylde, ifølge Kalin.

Det vigtigste af disse krav er Ukraines accept af, at landet skal forholde sig neutralt og ikke må ansøge om at blive medlem af Nato.

De øvrige krav i denne kategori ser primært ud til at være krav, der handler om, at Vladimir Putin ikke ønsker at tabe ansigt.

Ukraine vil blive pålagt at skulle nedjustere deres militær, så de ikke er en trussel mod Rusland. Dertil den hidtil ukendte ting, hvor Putin kræver en 'beskyttelse' af det russiske sprog i Ukraine. samt noget, der af Putins kaldes for 'afnazificering'.

Dette har været stødende for præsident Zelensky, der er jøde og havde slægtninge, der døde under Holocaust. Tyrkerne mener dog, at det alligevel vil være forholdsvis let for Zelensky at acceptere det. Potentielt vil det være nok at fordømme alle former for nynazisme samt love, at de slår ned på det.

Den anden kategori er krav er, hvor det bliver svært. Putin forklarede i sit telefonopkald, at det vil være nødvendigt at forhandle ansigt til ansigt mellem ham og præsident Zelensky, hvis der skal opnås enighed om disse.

Zelensky har allerede gjort det klart, at han er villig til at mødes med den russiske præsident, så de kan forhandle.

Kalin var mindre specifik om disse krav, men han forklarede, at det bl.a. drejede sig om Donbas, som allerede har frigjort sig fra Ukraine og betragter sig som russisk. Ligeledes skulle det også dreje sig om Krim-halvøens status.

Selvom Kalin ikke gik i detaljer, er antagelsen, at Rusland vil kræve, at den ukrainske regering skal opgive territorium i det østlige Ukraine. 

Den anden antagelse er, at Rusland vil kræve, at Ukraine formelt skal acceptere, at Krim, som Rusland ulovligt annekterede i 2014, faktisk nu tilhører Rusland.