Rusland truer med angreb

Foto: Shutterstock.com

En russisk topdiplomat er kommet med den hidtil mest åbenlyse trussel

Viceudenrigsminister Sergej Ryabkov sagde i en tv-optræden, at våben som f.eks. bærbare luftforsvarssystemer og anti-tankmissiler er strømmet ind i Ukraine fra udlandet, advarede

"Vi har advaret USA om, at den orkestrerede pumpning af våben fra en række lande ikke blot er et farligt træk, det er en handling, der gør disse konvojer til legitime mål," sagde han.

Han er dermed kommet med den hidtil mest åbenlyse trussel om, at Rusland kunne forsøge at gå ind i en større konflikt med NATO.

NATO og Den Europæiske Union har fortsat med at sende massevis af våben og hjælp til Ukraine, herunder leverancer af anti-tankmissiler, små våben og droner, der er blevet anvendt til effekt på slagmarken.

Men NATO har samtidig nægtet at tage yderligere skridt i Ukraine, herunder har de modstået opfordringer fra Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj til at indføre en flyveforbudszone.

De har også nægtet at sende kampfly til Ukraine, fordi de hævder, at det kan føre til en alvorlig konsekvenser.

I et tweet i går aftes skriver Joe Biden, at en "direkte konfrontation" mellem Rusland og NATO "ville starte tredje verdenskrig" og understregede, at USA "ikke vil føre krig mod Rusland i Ukraine".

Størstedelen af de vestlige våben, der sendes til Ukraine, flyves angiveligt til luftbaser i Polen nær grænsen, før de transporteres med køretøjer ind i selve Ukraine.

NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg siger ifølge CBC, at ethvert angreb på våbenleverancer inden for NATO vil udløse artikel 5 - garantien for kollektivt forsvar - men understregede, at forsyningslinjer inden for Ukraine var en anden sag.

"Der er en krig i gang i Ukraine, og selvfølgelig kan forsyningslinjerne i Ukraine blive angrebet, advarede USA's forsvarsminister James Mattis.

Han advarede dog om, at eventuelle angreb, der fandt sted uden for Ukraines grænser, ville risikere en "farlig optrapning af krigen".