LIGE NU: Mette Frederiksen indkalder til pressemøde

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.

Der netop nu indkaldt til pressemøde senere torsdag eftermiddag.

Rusland har i nat iværksat en omfattende militær operation mod Ukraine. Torsdag morgen blev der meldt om flere angreb i Ukraine. Flere medier rapporterer om angreb mod Kiev og Kharkiv og en landsætning ved Odessa.

Torsdag middag har statsministeriet nu indkaldt til pressemøde om situationen i Ukraine. 

Pressemødet er kl. 15.00 torsdag eftermiddag.

Tidligere torsdag reagerede statsminister Mette Frederiksen på situationen.

”Jeg fordømmer Ruslands angreb på det stærkeste. Det er en skræmmende og helt uprovokeret handling, der strider mod FN-Pagten og folkeretten. Det her skal have store konsekvenser for Rusland. EU og NATO vil mødes inden for kort tid.”

Også Kofoed reagerer

Den russiske ambassadør Vladimir Barbin har torsdag formiddag været til samtale med Udenrigsministeriets fungerende departementschef, Jesper Møller Sørensen. Det sker for at understrege Danmarks skarpe fordømmelse af Ruslands militære angreb mod Ukraine. Den russiske ambassadør er blevet indkaldt på instruktion fra udenrigsminister Jeppe Kofod. Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Det sker yderst sjældent, at en udenlandsk ambassadør indkaldes til samtale med Udenrigsministeriets departementschef. Den diplomatiske kutyme er, at den slags samtaler foretages af en afdelingschef i Udenrigsministeriet.

”Det er et mørkt kapitel i europæisk historie, vi er stået op til. I dag er en skamplet på Ruslands historie. Danmark fordømmer på det kraftigste Ruslands hensynsløse og helt uprovokerede angreb mod Ukraine. Det har vi nu også sagt i helt klare vendinger direkte til den russiske ambassadør," siger Udenrigsminister Jeppe Kofod  og fortsætter:

"Vi opfordrer på det stærkeste Putin til at stoppe de her angreb med det samme. Danmark vil gøre alle anstrengelser for, at Rusland blive ramt at de hårdeste sanktioner, Rusland nogensinde har set. Og vi er parate til at tage nye forholdsregler for vores egen sikkerhed sammen med vores NATO-allierede.”