Kvinde tæt på at drukne: Men det tillader Arvid og Helmuth ikke

Arvid og Helmuth sammen. De to er nu blevet præmieret for deres heltemod. Foto: Fyns Politi

Onsdag modtager politiassistent Arvid fra Fyns Politi og hans patruljehund Helmut rigspolitichefens ærespokal for en indsats sidste sommer, hvor de reddede en kvinde fra druknedøden.

I dag modtager politiassistent Arvid fra Fyns Politi og hans patruljehund Helmut rigspolitichefens ærespokal for indsatsen en sommernat sidste år, hvor en kvinde var set gå ud i en sø i påvirket tilstand.

Arvid fortæller, at han fortsat husker den sommernat, hvor kvinden var lige ved at drukne. 

Klokken 23.59 ringer en borger til politiet for at fortælle, at en ung påvirket kvinde var blevet set gå ud i en sø med tøj på. En patrulje bliver straks sendt til stedet, og hurtigt efter ankommer også en indsatsleder- og hundepatrulje til stedet sammen med dykkere, helikoptere og en akutlæge-ambulance. 

”Jeg og Helmut går i gang med at afsøge søbredden, og Helmut får pludselig en fært ude fra vandet og forsvinder gennem et tæt sivområde og ud i vandet,” fortæller Arvid.

Arvid kan se, at hunden svømmer ud i søen, hvor den begynder at give hals. 

”Mørket gør det umuligt at se, hvor min hund er og hvad den gør af. Jeg går derfor ud gennem de tætte siv og igennem en meget mudret bund, der tilsammen gør det meget vanskeligt at bevæge sig. Fremme ved kanten mellem sivene og vandet kan jeg se Helmut svømme rundt, mens han gør.” 

Svært afkølet

På vej hen mod hunden ser Arvid Brøndsted, at der på en mudderbanke i vandoverfladen er en del af et ansigt. Der ligger kvinden afkræftet i vandet. 

”Hun ligger på en måde, hvor halvdelen af munden er dækket med vand, og hun sluger derfor vand, hver gang hun trækker vejret. Hun var altså i live, men ikke kontaktbar. Jeg får løftet kvindens hoved over vandet samtidig med, at jeg beder om assistance og forsøger at guide dykkerbåden frem til stedet,” fortæller Arvid. 

Han vurderer ikke, at det er muligt at få kvinden på land gennem sivene på grund af hendes tilstand og terrænet. Lægen kommer ud i vandet for at assistere. Efterfølgende kommer dykkerbåden frem og sørger for, at kvinden kommer ind til den ventende ambulance. 

Da kvinden ankommer til sygehuset, har hun en kropstemperatur på 35,4 grader, men overlever. 

”Jeg har været hundefører i mange år, så jeg har foretaget en del humanitære eftersøgninger – både med negativ og positiv udgang. Lige præcis denne sag skiller sig ud ved, at der ikke var nogen normal adgangsvej ud til kvinden, så Helmut måtte svømme ud for at finde hende. Det har vi trænet, men det var første gang, han prøvede det i en skarp situation, og jeg var meget tilfreds med vores samarbejde. Og så bliver man altid glad, når det lykkes at finde personen, og især hvis man kan være med til at redde deres liv. Ikke mindst fordi der er en familie, der gerne vil have personen hjem i live,” siger Arvid.

Glæder sig over anerkendelsen

Arvid har været hundefører siden 1998 og har flere humanitære eftersøgninger i rygsækken. Men eftersøgningen den sommernat glemmer han ikke foreløbigt. Det gør chefpolitiinspektøren heller ikke, fortæller han. 

” Vi er utrolig stolte over den ære der er overgået en af vores hundefører. Der udføres hver dag et professionelt og flot stykke arbejde med hunde her på Fyn, så vi er naturligvis meget glade for anerkendelsen,” udtaler chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj fra Fyns Politi.