Juraprofessor: Rigspolitiet har brudt menneskerettighederne

Han vurderer, at Rigspolitiet har krænket menneskerettighederne.

Juraprofessor Frederik Waage, Syddansk Universitet, vurderer, at Rigspolitiet har krænket menneskerettighederne hos minkavlere. 

Det skriver LandbrugsAvisen. 

"Det er et klart stridigt med menneskerettighedskonventionen, at man gør indgreb i borgernes retsforhold og ikke har hjemmelsgrundlag for det," lyder det fra Frederik Waage til LandsbrugsAvisen. 

Det kommer efter, at Rigspolitiet i tre dage har ringet til minkavlere for at sige, at regeringen har besluttet, at deres mink skal aflives. 

"Det her er mere alvorligt end det brev, Fødevarestyrelsen sendte ud, for hvis der er nogen, der skal have styr på lovhjemlen, så er det naturligvis politiet," siger Frederik Waage.

Hvis minkavlerne afivste at lade politiet optælle minkene, blev de instrueret i at sige, at kompensationen ville frafalde. 

Har brudt loven

Der var dog ikke hjemmel i loven til at aflive alle mink. Og det er noget, som Rigspolitiet var klar over. 

Det blev nemlig fortalt 5. november, da Justitsministeriet ringede og sagde det. Det oplyses i regeringens redegørelse. 

Det var først 10. november, at den praksis blev ændret, hvorefter Rigspolitiet måtte undskylde overfor de otte minkavlere. 

"Man kan jo kun håbe, at det er en kommunikationsbrist, og at de betjente, der foretog opkaldene, ikke var klar over, at der manglede lovhjemmel," siger Frederik Waage. 

Han siger slutteligt, at det er skæpende omstændigheder, når man gør noget med åbne øjne, når man ved, at det er ulovligt.