Fuppede med coronatest: Nu risikerer 18-årig udvisning

Foto: Privat

En 18-årig kvinde kan nu risikere udvisning, efter at hun forfalskede sit coronapas.

Rektoren på Viby Gymnasium kalder situationen for "ulykkelig". 

Den 18-årige kvinde gik i 1.g på gymnasiet, da coronapandemien lukkede Danmark ned. Da landet igen åbnede, var det med restriktioner og coronapas - og det var det også for gymnasieeleverne, der skulle vise coronapas for at modtage undervisning. Det er i den forbindelse, at den unge kvinde har fusket med sit coronapas.

I foråret lagde hun nemlig en negativ coronatest fra Falck op på intranettet, som hun havde ændret datoen på, så hun kunne deltage i undervisningen.

Det skriver DR Østjylland, der har fået aktindsigt i sagen. 

Den 18-årige kvinde står nu til, at kunne risikere at blive udvist af Danmark. Hun kan risikere den hårde straf, da hun dømmes efter coronaparagraf 81d i straffeloven - og denne giver domstolene mulighed for at forhøje straffen for en række lovovertrædelser med det dobbelte, hvis overtrædelsen har forbindelse til coronaepidemien.

Hvis retten derfor idømmer kvinden en ubetinget fængselsstraf for overtrædelsen, kan hun dermed risikere at blive udvist af landet.

Rektor Lone Sandholdt Jacobsen kalder situationen for "ulykkelig". 

Flere havde fusket 

"Som jeg kender unge mennesker, er de ikke altid klar over, hvilke konsekvenser deres handlinger har. Det tror jeg også er tilfældet her," siger hun til DR. 

Den 18-årige var ikke den eneste som havde været kreativ med sin test. Da gymnasiet tjekkede elevernes testsvar efter pinseferien, opdagede de to forskellige datoer til den samme dag - og derfor gennemgik de alle testsvar meget grundigt. Det viste sig at fire elever havde ændret i sit coronapas. Derfor blev sagen overdraget til Østjyllands Politi.

Rektoren fortæller, at sagen blev overdraget fordi at skolen blev nødt til at overdrage det til de rette myndigheder, da de opdagede at noget var galt. Instrukserne fra Børne- og undervisningsministeriet lød på, at eleverne skulle lade sig teste og vise dokumentation, hvis gymnasierne skulle holdes åbne. 

Hvis man spørger juraprofessor Sten Schaumburg-Müller, så er det ikke særlig sandsynligt, at den unge kvinde ender med en udvisning. 

"Typisk har så unge mennesker ikke en fyldt straffeattest og er i øvrigt inde i et godt forløb med gymnasiegang, så der vil man ikke give en ubetinget fængselsstraf, men en betinget fængselsstraf. Så er betingelserne for udvisning ikke til stede," forklarer han. 

Det har ikke været muligt for DR, at komme i kontakt med den unge kvinde.