En chauffør stak af, da politiet pludseligt stoppede den studentervogn, han sad bag rattet i.
Fra torsdag til søndag kontrollerede Tungvognscenter Øst ved Midt- og Vestsjællands Politi 66 eksamenskørsler, som enten var klargjort til at køre med studenter, eller som allerede var ude at køre med de glade unge mennesker.
Der blev i alt fundet 48 forseelser, og 22 chauffører og vognmænd er sigtede i sagerne. Fire vogne fik et decideret kørselsforbud, fordi forseelserne enten var meget grove, eller fordi det simpelthen var sikkerhedsmæssigt uforsvarligt at lade vognene køre videre, fortæller leder af Tungvognscenter Øst, politikommissær Henrik Fobian fra Midt- og Vestsjællands Politi.
”Vi så eksempler på, at vekselladet, som studenterne står på under turen, simpelthen ikke var fastgjort korrekt, og det kan få fatale følger i forbindelse med et færdselsuheld. Der var også flere eksempler på at sidepladserne til studenterne var opbygget af paller, som ikke var fastspændt på ladet. Det kan også være livsfarligt, hvis uheldet skulle være ude. Derfor fik de kørselsforbud, og de studerende måtte enten udskyde kørslen eller vente på, at vognmanden sendte en ny studentervogn,” siger Henrik Fobian.
Chauffør stak af
Blandt mange af de andre forseelser havde nogle chauffører ikke styr på køre-hviletiderne, herunder om kontrolapparatet virkede, eller hvordan det skulle betjenes. Ud over dette så vi, at chaufførerne manglede at have den rette dokumentation med, eller at de manglede et chaufføruddannelsesbevis.
Desuden spærrede betjentene øjnene noget op, da en chauffør stak af fra vognen under kontrollen. Han blev dog senere fundet, og her viste det sig, at han ikke havde kørekort til lastbil. Politikommissær Henrik Fobian vil derfor gerne takke de årvågne forældre til en af studenterne, som var hurtig til at alarmere politiet, så betjentene kunne få en forklaring på chaufførens pludselige dårlige samvittighed.
”Det er nogle alvorlige ting, vi har set på disse kontroller, og selvom det er vigtigt for de studerende at nå rundt til alle hjem på kortest mulig tid, så skal chaufførerne og vognmændene altså overholde reglerne. Hvis chaufføren ikke får hvil, eller hvis vognen ikke er forsvarlig, så kan det koste menneskeliv. Vi forsøger at gå så lidt i vejen for de unges fest som muligt, når vi kontrollerer, men ved de grove overtrædelser, ser vi altså ingen anden udvej end at give kørselsforbud for at mindske risikoen for alvorlige uheld,” siger Henrik Fobian.
Han opfordrer i den anledning vognmændene til i god tid at sikre sig, at de lastbiler, der skal bruges til studenterkørsel, får en ordentlig gennemgang, så politiets kontroller kan udføres så skånsomt som muligt, og så de unge oplever mindst mulig gene under festlighederne.