Alle skal gennem det snart - Men nu advares danskerne

Foto: Shutterstock

Alle danskeres skifte til MitID udnyttes nu

Det er formentlig gået de færrestes næse forbi, at NemID snart bliver skiftet ud med det spritnye MitID. En eller flere svindlere har i hvert fald lagt mærke til det. Det står klart efter at have læst torsdagens døgnrapport fra Østjyllands Politi. 

Her kan politikredsen nemlig fortælle, at en 53-årig kvinde mandag blev fuppet af en eller flere gerningsmænd, der brugte netop det forestående skift til MitID som springbræt for deres svindel. 

"Onsdag eftermiddag fik Østjyllands Politi en anmeldelse fra en 53-årig kvinde fra Grenaa, der var mandag aften var blevet udsat for bedrageri i forbindelse med det nye MitID. Kvinden havde mandag kl. 23.40 modtaget en sms fra et telefonnummer, der stod registreret som MitID," skriver Østjyllands Politi, inden de forklarer mere om fremgangsmåden, der førte til, at kvinden blev fuppet:

"I sms’en var der et link, til en side, hvor kvinden blev bedt om at indsende et billede af sit nuværende NemID, hvilket hun havde gjort. Kvinden havde efterfølgende fundet ud af, at der var blevet trukket penge på hendes bankkonto."

Advarer kraftigt

"Politiet har desværre oplevet, at svindlere kontakter nogle borgere på sms, e-mail eller på telefonopkald og tilbyder ”hjælp” med overgangen fra NemID til MitID. ”Hjælpen” består ofte i, at de franarrer folk deres personlige oplysninger og bagefter ”hjælper” dem af med store beløb på bankkontoen."

Det får nu Østjyllands Politi til at komme med en kraftig advarsel til borgere, der udsættes for svindelforsøg

"Politiet advarer kraftigt mod at afgive personlige oplysninger via links man modtager i sms’er og på e-mails. Al kommunikation om MitID foregår udelukkende via e-Boks eller netbank. E-mails, opkald og sms’er om MitID er derfor ikke troværdige. Heller ikke selv om det ser ud som om, henvendelsen kommer fra banken eller Digitaliseringsstyrelsen."

Gode råd til at undgå at blive snydt i forbindelse med overgangen til MitID:

  • Afvent, at du bliver kontaktet af din bank, når det er blevet din tur til at overgå til MitID. Kontakten foregår kun via netbank eller e-Boks.
  • Ignorer e-mails, opkald eller sms’er om MitID.
  • Tag aldrig et billede af dit NemID-nøglekort og udlevér aldrig koderne til andre.
  • Ring til din bank, hvis du er i tvivl om en henvendelse angående MitID.