Slår alarm: Mange danskere glemmer det om sommeren

Foto: Shutterstock

Nu advarer politiet inden sommerstemningen sætter helt ind

Sommervejret er lig med boliger, der er nemme mål for ubudne gæster, fordi mange glemmer at låse døre og lukke vinduer.

Det er dog ikke blot borgerne, der glæder sig over det gode vejr. Det gør indbrudstyve desværre også, da sommerperioden er lig med boliger, der er nemme mål for ubudne gæster. Det har fået Syd- og Sønderjyllands Politi til at sende en advarsel til danskerne. 

"Mange glemmer at låse yderdørene og lader vinduerne ud mod vejen stå åbne, mens de er ude og nyde sommervarmen i haven," pointerer vicepolitiinspektør Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion.

Man kan risikere at få ubudne gæster

Han medgiver, at det kan være irriterende at skulle låse og lukke efter sig. Men det giver på alle måder god mening. For ellers risikerer man at invitere en tyv indenfor.
  
"En indbrudstyv kan hurtigt scanne en villavej for mulige mål. Kan man se udefra, om der er værdifulde genstande i et værelse eller i entreen? Er der uhindret adgang? Hvis ja, så er der ikke langt fra tanke til handling, og få sekunder efter er tyven på vej videre med sit trofæ," pointerer Chr. Østergård.

Han understreger desuden, at der er stor forskel på, hvad indboforsikringen dækker, alt efter om yderdøre og terrassedøre er låste, og vinduerne er forsvarligt lukkede.

"Der kan for eksempel være tale om, at forsikringen ikke dækker stjålne smykker og kontanter m.m., hvis tyven nemt er kommet ind. I disse tilfælde er der nemlig tale om såkaldt simpelt tyveri og ikke indbrud i forsikringsmæssig forstand. Reglerne fremgår af den enkelte forsikringspolice," forklarer vicepolitiinspektøren.

Sikkerhedsbeslag/børnesikring er ikke nok

Mange sætter et sikkerhedsbeslag/børnesikring på døre og vinduer, hvorefter de lader dem stå åbne i varmen. Men Chr. Østergård advarer om, at det ikke nødvendigvis (slet nødvendigvis, så står det skarpere) er nok til at holde indbrudstyven på afstand.

"Et sikkerhedsbeslag/børnesikring er naturligvis bedre end ingenting. Men en ferm indbrudstyv kan nemt og hurtigt lirke haspen af. Og i disse tilfælde er der også tale om simpelt tyveri, hvor forsikringsselskabet udelukkende dækker tabet i begrænset omfang," fremhæver Chr. Østergaard.

Han anbefaler i stedet, at boligejerne investerer i solide vindueslåse, som forsikringsselskaberne har godkendt

Gode råd til dig, der er hjemme:

Aftal med naboerne, at du kigger efter deres hus og holder øje med kvarteret, mens de er væk. Brug Nabohjælps-App’en som et nyttigt værktøj.

Sørg for, at affaldscontaineren er kørt på plads, efter at den er tømt, at postkassen ikke er fuld, og at der er lidt frisk vasketøj på tørrestativet og lidt legetøj i haven. Selv små ting kan overbevise en tyv om, at der er nogen, selvom nabohuset er alene hjemme i ferien. Erfaringer fra udlandet viser, at op imod hvert fjerde indbrud bliver forhindret, fordi nabohjælpernes indsats betyder, at tyven vælger området fra.

Møder du nogen, du ikke kender, i kvarteret, så sig ”hej” og spørg, hvem de søger, og om de har brug for hjælp. En tyvs største frygt er at blive genkendt, så derfor bryder han sig ikke om at blive kontaktet.