Ny lov træder i kraft: Tænk dig ordentligt om, før du låner din bil ud

Foto: Shutterstock

En ny lov, der træder i kraft i dag, kan i værste fald betyde, at bilen bliver konfiskeret.

Politiet får et nyt værktøj i kampen mod vanvidsbilisme, når en skærpelse af reglen om konfiskation af køretøjer anvendt til vanvidskørsel træder i kraft i dag onsdag den 31. marts 2021.

Det betyuder helt konkret, at politiet fremover konfikserer vanvidsbilisters biler, når. Det gælder også, hvis bilen er lånt eller leaset, sådan har det ikke været hidtil.

Hos Fyns Politi ser man frem til de skærpede muligheder for konfiskation af køretøjer brugt ved vanvidskørsel, som træder i kraft fra i dag: 

”Det er ingen hemmelighed, at vi er godt trætte af vanvidsbilister. At man sætter andres liv på spil er dybt uacceptabelt”, udtaler vicepolitiinspektør og leder af Færdsel i Fyns Politi, Sten Sørensen og fortsætter ”de nye skærpelser betyder, at konfiskation af køretøjet nu er en fast sanktion for vanvidskørsel – og altså noget som vi i udgangspunkt altid vil gøre.”

Med de udvidede beføjelser kan politiet beslaglægge det køretøj, som er brugt til vanvidskørslen, også selv om det ejes af en anden end føreren – fx en forælder, kæreste eller et leasingfirma.  

Tænk dig om

Formålet med de skærpede beføjelser er både at forhindre gentagne lovovertrædelser og at virke præventivt ved både at fjerne køretøjet fra vejene, og få folk og firmaer til at tænke sig om en ekstra gang inden de udlåner/ lejer deres køretøjer ud til andre, fortæller Fyns Politi. 

”Vi er selvfølgelige glade for, at vi kan tage bilen, så den ikke kan blive brugt igen, men vi håber også, at det her kan have en forebyggende effekt, fordi bilejeren måske tænker sig om en ekstra gang, før vedkommende låner sin bil ud til en, der har en lidt for tung speeder-fod," siger Sten Sørensen, inden han tilføjer: 

"Det bedste for alle vil jo helt klart være, at vi helt kan undgå, at den her type kriminalitet finder sted.”
 
Skærpelsen af reglerne træder i kraft onsdag 31. marts. Ud over Beslaglæggelse og konfiskation af køretøjet er der også skruet op for straframmen på flere typer af vanvidskørsel.