Hundredvis af danskere skal tjekke e-Boks: Har fået delt billeder mod deres vilje

Foto: Shutterstock

Politiet advarer nu om, at en del danskere har fået delt billeder af dem selv uden de aner det. Nu er der brev på vej.

Nordsjællands Politi efterforsker lige nu en omfattende sag om deling af billeder. Det fortæller politiet torsdag. 

"Op mod 900 borgere får i den kommende tid brev fra Nordsjællands Politi med oplysning om, at der uberettiget er blevet delt billeder af dem," skriver politiet. 

Det oplyses desuden, at Nordsjællands Politi er i øjeblikket ved at sende breve til 887 borgere i hele landet. Af brevene fremgår det, at private billeder med stor sandsynlighed er blevet delt på forskellige platforme på internettet uden borgernes viden eller samtykke.

Der er primært tale om private billeder af intim og seksuel karakter, og en 25-årig mand fra Hillerød er sigtet for blufærdighedskrænkelse samt uberettiget deling af billederne i den omfattende sag. 

"Vi har i de seneste måneder arbejdet på at identificere personerne på de mange billeder. Nu er vi så langt, at vi skriver til de implicerede og fortæller, at vi mener, at de er forurettede i sagen. Vi oplyser samtidig de pågældende om, hvordan de skal forholde sig," siger Kasper Guldager, politikommissær i Nordsjællands Politi og leder af efterforskningen i sagen. 

"Byttebørs"

Ifølge Nordsjællands Politis oplysninger er den sigtede administrator af det mappesystem, hvorfra billederne er blevet delt. Han har formodentlig fået tilsendt billederne fra andre eller har selv fundet dem via internettet og sociale medier, hvorefter de er blevet lagt i mapper på digitale platforme, der har fungeret som en form for ”byttebørs”.

Politiet efterforsker alle sagens forhold om blufærdighedskrænkelse. Hvis de implicerede borgere også ønsker, at den 25-årige retsforfølges for uberettiget deling af billeder, skal borgerne kontakte politiet på en særlig e-mailadresse, som fremgår af brevet til dem. Det skyldes, at deling af private billeder er underlagt såkaldt ”betinget offentlig påtale”, som forudsætter, at den forurettede anmoder politiet om at efterforske sagen.

"Vi har stor forståelse for, at det er meget ubehageligt for de borgere, der i den kommende tid får besked om, at billeder af dem, som er taget i en privat stund og med en særlig modtager for øje, er blevet sendt videre og delt uden deres viden eller samtykke. Derfor tager vi også sagen meget alvorligt og gør, hvad vi kan for at hjælpe dem bedst muligt," siger Kasper Guldager.

Nordsjællands Politi har anmodet de platforme, hvor politiet har kendskab til, at billederne er blevet delt, om at sørge for, at billederne bliver fjernet. 

Nordsjællands Politi forventer, at alle de borgere, som er identificeret på billederne, har modtaget brevet fra politiet senest i begyndelsen af august. Borgere, som har en e-boks, vil få brevet sendt dertil som elektronisk post, mens de borgere, der er fritaget for brug af e-boks vil få et fysisk brev sendt til deres postadresse.