Forældre ude med advarsel: Legetøj sendte 1-årig på hospitalet

Genrefoto - dette er ikke lille Olivia. Foto: Shutterstock.com.

Et forældrepar er ude med en advarsel, efter deres lille datter blev alvorligt syg, efter hun havde leget med et stykke legetøj i vuggestuen.

Lille 1-årige Olivia Madsen var syg i en uge, med opkast og træthed. Da hun blev indlagt på Odense Universitetshospital, viste det sig at hun havde slugt to magneter - hvilket var årsagen til at den lille pige nu var alvorligt syg, det skriver TV 2 Fyn. 

Magneterne som Olivia havde slugt, kom fra et stykke legetøj som hun havde leget med i vuggestuen. Legetøjet var blevet “Corona-rengjort” og derfor var det gået i stykker. 

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen kan det være “ekstremt farligt”, hvis et barn sluger magneter. Drejer det sig om to eller flere, der bliver slugt på forskellige tidspunkter, kan de ende forskellige steder i tarmen.

Det kan betyde at magneternes tiltrækningskraft i værste tilfælde, kan gnide hul i tarmvæggen. Det kan føre til alvorlige organskader.

Derfor er der i forvejen skærpede krav til legetøjet, til de mindste i vuggestuen. Men ifølge institutionen og Olivias forældre er magneterne faldet af, på grund af den ekstra grundige rengøring der har været de seneste måneder.

Den voldsomme oplevelse får Olivias forældre til at advarer andre:

“Ingen andre forældre skal igennem det her. Det har jeg virkelig ikke lyst til, at der er nogen, der skal - for det har været virkelig hårdt, fortæller Olivias far Henrik Kokær Madsen. 

Han beskriver ugen som den hårdeste i sit liv. 

“Vi har ikke rigtig sovet, for hun har ligget i ti minutter og fået søvn og så er hun vågnet igen, fortæller den rystede far. 

Institution og kommune påtager sig det fulde ansvar 

Institutionslederen og Odense kommunen er kede af det overhovedet kunne ske. 

“Når vi kigger tilbage på det, så burde vi have undgået det. Men kigger vi på de opgaver, vi skal løse, så har primær fokus været på renligholdelse af vores legetøj. Denne sideeffekt har vi slet ikke været opmærksomme på, fortæller Jan Wagn Lindstrøm Jørgensen som er leder af Institution Nord i Odense Kommune.

Både institutionslederen og kommunen påtager sig det fulde ansvar for uheldet.

“Men et hændeligt uheld er svært at gardere sig imod,” siger Jan Wagn Lindstrøm.

Olivias forældre retter dog heller ingen kritik mod hverken pædagoger eller institution. Men de håber at deres historier vil være med til at sætte en stopper for magneter og batterier i legetøj i vuggestuer.

Sundhedsstyrelsen har indtil videre, på baggrund af den tragiske hændelse, udsendt en advarsel om at landets institutioner skal være forsigtige, mens der stadig er ekstra grundig rengøring på dagsordenen. 

“Små børn må simpelthen ikke få adgang til magneter, som de kan sluge, blive kvalt i, eller som kan gøre skade på deres tarme,” siger Stine Pedersen, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Odense Kommune har ligeledes indskærpet over for institutionerne, at både rengøring og legetøjets tilstand skal være forsvarlig.

Lille Olivia er stadig indlagt, men hun har det bedre. Hendes forældre håber på at hende med hjem snarest - gerne lige så glad og nysgerrig som de kender hende. 

“Forventningen er at hun kommer sig,” fortæller Olivias far.