Advarer om store bøder: Nu træder de nye regler i kraft

Nu advarer ministeriet. Foto: Erhvervsministeriet

Danskere bør være opmærksomme på de nye regler, der er netop er trådt i kraft.

Begrænsning af salg, mere kontrol og store bøder er nogle af de værktøjer, der skal sørge for, at danskere ikke misbruger lattergas. Det fortæller Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse. 

Misbrug af lattergas er de seneste år blevet et problem blandt unge. Indtag af lattergas kan nemlig være farligt for både krop og hjerne, og derfor skrider regeringen nu ind med nye regler, der blandt andet skal sætte en stopper for salget af lattergas som rusmiddel.

”Jeg håber, at hverdagen nu bliver uden de små lattergaspatroner, der flyder i gaderne rundt omkring i de danske byer, men jeg håber også, at unge mennesker i Danmark går en mere tryg ungdom i møde, hvor man undgår de her meget alvorlige skader, indtag af lattergas kan medføre,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Stigning i antallet af henvendelser

På årets første fem måneder har Giftlinjen fået 48 henvendelser på danskere, der har haft symptomer på skadevirkninger efter lattergasindtag. Sidste år var tallet 62 for hele året. Og i 2018 var tallet 39.

”De her nye tal fortæller mig, at det ikke er et sekund for tidligt, at vi får indført de her meget skrappe regler imod lattergas. Hvis det viser sig, at man om et år ikke har fået løst problemerne, så må vi følge op,” siger Simon Kollerup.

Med reglerne er der blandt andet indført en mængdebegrænsning for salg af lattergaspatroner til privatpersoner, så det fremover kun vil være muligt at købe to små lattergaspatroner á 8 gram ad gangen. Det er nu helt forbudt at sælge store lattergaspatroner til private.

Mængdebegrænsningen bliver ledsaget af en aldersgrænse, som gør det ulovligt at sælge lattergaspatroner til unge under 18 år.

Online forhandlere af lattergaspatroner skal samtidig tjekke køberens alder.

De nye regler betyder også, at der fremover ikke kan købes lattergaspatroner i fysiske eller online butikker, hvor der også sælges alkohol, tobak eller e-cigaretter.

Kontrolindsatsen øges markant

Sikkerhedsstyrelsen vil begynde at kontrollere, om reglerne bliver overholdt allerede fra torsdag den 11. juni.

”Jeg glæder mig over, at vi i Sikkerhedsstyrelsen kan bidrage til forebyggelsen af misbrug af lattergas blandt unge mennesker. Vi har fået klare regler for salg af lattergas, der giver gode og enkle rammer for vores kontrolarbejde. Vi skærper kontrollen og står klar til at føre tilsyn allerede torsdag – både online og i de fysiske butikker”, siger direktør i Sikkerhedsstyrelsen Lone Saaby.

Reglerne skal afskærme unge mennesker fra at indtage lattergas fra gaspatroner, men skal samtidig sikre at lovlydige borgere også fremover kan anvende lattergaspatroner i forbindelse med fx madlavning og bagning.

Den nye lov er en konsekvens af den politiske aftale om indgreb mod misbrug af lattergas, der blev indgået den 21. januar mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet. Reglerne trådte i kraft den 10. juni kort efter midnat.