Uvurderlig dansk statue ødelagt: Kunstnergruppe smed den i havnen

Den uvurderlige statue, som nu er ødelagt, er af Frederik V.

Gruppen kalder sig Anonyme Billedkunstnere, og de har fjenert en uvurderlig buste af Frederik V fra Kunstakademiets festsal på Charlottenborg og smidt den i havnen.

Busten er ødelagt. 

Det skriver avisen.dk.

Kolonitiden er usynliggjort

Der er fredag blevet lagt en video og en tekst ud på hjemmesiden idoart.dk. Der bliver det beskrevet, at gruppen gjorde det for at 'italesætte de måder, hvorpå kolonitiden er usynliggjort'. 

Weekendavisen beskrev først episoden, men nu har Morten Messerschmidt, Danske Folkepartis næstformand, valgt at melde episoden til politiet. 

"Dette er ikke en happening, det er vandalisme. Der er ingen her i landet, der har ret til at vandalisere vores allesammen historie."

Messerschmidt er ikke i tvivl

Han mener, at det er naturligt, at det bliver retsforfulgt, når man tyer til hærværk. 

"Vi kan debattere og diskutere vores historie. Men når man tyer til vold, hærværk og vandalisme, så skal det selvfølgeligt retsforfølges. Endda hårdt," siger Morten Messerschmidt. 

Busten af Frederik V blev udført af franskmanden, Jacques-Francois-Josep Saly, der levede fra 1717 til 1776. 

Kan ikke sætte økonomisk værdi på værket

Jacque-Francois blev i 1754 udnævnt til leder af kunstakademiet, der blev grundlagt under Frederik V. Busten var del af arbejdet forud for rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads.

"Det var ikke bare en hvilken som helst buste, det var et originalt forarbejde til rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads - internationalt set formentlig det væsentlige kunstværk i Danmark fra perioden." 

"Det er så væsenligt, at det er meningsløst at sætte en økonomisk værdi på værket," skriver museumsinspektør ved Bornholms Musem, Jakob Seerup, på Facebook.