Træder i kraft fra i dag: Nu er det ikke længere lovligt

Foto: Shutterstock

Fra i dag er det ikke længere lovligt og kan koste dig en bøde - og i værste fald fængsel.

Er du interesseret i sommerfugle - og går du og overvejer at indfange de danske arter af dagsommerfugle, med navne som blandt andet engblåfugl, egesommerfugl, hvid admiral, svalehale, perlemorrandøje og sort ildfugl, så bør du straks stoppe dit forehavende. Fra i dag af er det nemlig ikke længere lovligt. 

Hele 34 arter af sjældne og truede arter af danske dagsommerfugle har nemlig pr. 1 marts fået skræpet beskyttelse, hvilket betyder at det nu er ulovligt at indfange, opbevare og handle med dem. Det skriver Ritzau.

Overtræder du forbuddet så kan du få en bødestraf og i værste tilfælde, under skærpede omstændigheder helt op til et års fængsel.

Miljøminister Lea Wermelin fortæller, at midt i en naturkrise hvor disse sommerfugle er i tilbagegang, kan det ikke tillades at de fanges og indsamles.

Du skal kunne godtgøre det

På den seneste rødliste over truede dyr og planter kan man finde næsten halvdelen af disse sommerfugle - det betyder at de enten er regionalt uddøde eller truede.

"Det kræver en stor indsats, hvis vores natur skal på fode igen. Så jeg har taget godt imod idéen fra WWF Verdensnaturfonden om et forbud som et skridt på vejen til at passe bedre på Danmarks natur," lyder det fra Lea Wermelin.

For blot et år siden faldt hammeren for to sommefuglesamlere fra Randers og Aalborg. De fik hver især bøder på henholdsvis 10.000 og 12.000 kroner, fordi de i årtier havde indsamlet både sjældne og truede sommerfuglearter i flere lande.

De to mænd blev pågrebt af norsk politi, da de i sommeren 2019 var taget til Jotunheimen for at fange den fredede Apollp-sommefugl.

For Bo Øksnebjerg der er generalsekretær i Verdensnaturfonden, kommer forbuddet som en rigtig god nyhed. Han fortæller at vi i Danmark har mistet en lang række både smukke og unikke sommerfuglearter i de seneste årtier - derfor er fredningen et vigtigt redskab i bedre beskyttelse af de sjældne sommerfugle. 

Bo Øksnebjerg, generalsekretær i Verdensnaturfonden, kalder det en rigtig god nyhed, at fredningen af de rødlistede og truede sommerfugle endelig er faldet på plads:

Er man er privat ejer af en samling af disse sommefugle, hvor en eller flere er blandt disse 34 fredede sommerfugle, skal man kunne godtgøre at disse er indfanget inden forbuddet trådte i kraft.