Initiativet opstår efter et velgennemført tricktyveri, der for nyligt kostede en forretning i Ribe 1.100 kroner.
Syd- og Sønderjyllands Politi har taget initiativ til et samarbejde med en række handelsstandsforeninger i området, om at styrke indsatsen mod tricktyve ovenpå en hændelse, hvor en serviceminded ekspedient indvilligede i at veksle penge for to tricktyve. Den ene af tyvene stod bagerst i køen og afledte alles opmærksomhed, mens den anden vekslede penge og forvirrede ekspedienten til at udbetale 1.100 kroner for meget.
Følg disse gode råd
Vicepolitiinspektør Chr. Østergaard fra Syd- og Sønderjyllands Politi har fem gode råd til butikkerne.
- Tydelig skiltning ved butiksdøren om forretningens veksle-politik. F.eks. at butikken ikke veksler beløb på over 100 kroner, så kunderne kan sikre sig mønter til indkøbsvognen. Tydelige regler vil også gøre det nemmere for personalet at afvise pågående og insisterende tricktyve. Butikkerne må gerne være strikse i forhold til at veksle kundernes kontanter.
- Forretningerne bør have en klar sikkerhedspolitik, så personalet ved præcis hvordan de skal forholde sig til potentielle tricktyve. Ligesom man har det med håndtering af kontanter, der skal i banken, sikring af dyre vare i butikken osv.
- Personalet skal være opmærksomme, hvis en kundes adfærd skiller sig ud fra normalen. F.eks. hvis en kunde køber en meget billig vare og betaler med en tusindkroneseddel, eller hvis en kunde ønsker byttepenge retur i euro eller straks fortryder sit køb og forlanger pengene retur. I det hele taget situationer, der skaber forvirring i kassen. Det kan være starten på et tricktyveri.
- Opstil klare linjer for hvornår en ansat bør tilkalde assistance fra en overordnet. Så snart en potentiel tricktyv skaber forvirring ved kassen, bør man stoppe ekspeditionen og tilkalde assistance. Det mindsker risikoen for, at tricktyveriet kan gennemføres.
- Brug jeres netværk! I 2018 blev det videregivet overvågningsbilleder internt og til andre erhvervsdrivende, for at forebygge kriminalitet og bremse eksempelvis tricktyve. På den måde kan forretningerne sprede vigtig information i deres netværk og begrænse tricktyverier.
”Det er altid tragisk, når butiksansattes ønske om at yde en god service i stedet ender med at de bliver franarret kontanter ved kassen. Vi lægger op til et tæt samarbejde med handelsstandsforeningerne, for at opnå en god sikkerhedskultur og en grundig instruktion af medarbejderne, for at forebygge tricktyverier,” understreger vicepolitiinspektør Chr. Østergaard fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion.