LIGE NU: Får nej til at lukke ned

Foto: Shutterstock

Ønsket var at lukke ned, men sådan gik det ikke

På baggrund af det høje smittetal centralt i Aalborg, særligt blandt unge, har Nordjyllands Politi undersøgt muligheden for at spærre byens festgade af og etablere coronapas-kontrol ved indgangen. Det fortæller politikredsen fredag. 

Vurderingen er dog, at lovgrundlaget til en sådan løsning ikke er til stede.

Da Nordjyllands Politi tidligere i dag fredag den 28. maj deltog i et pressemøde sammen med Aalborg Kommune og en restauratør fra Jomfru Ane Gade, var særligt ét spørgsmål i fokus: 

Har politiet mulighed for at spærre gaden af og i samarbejde med restauratørerne etablere én samlet adgangskontrol?

Nu har politiets jurister gransket den relevante lovgivning – og svaret er nej.

”Vi var som udgangspunkt positivt indstillet over for det forslag om afspærring og samlet kontrol, som Henrik Foget Jensen (restauratør i Jomfru Ane Gade, red.) har stillet. Det er en praktisk løsning, og vi kan godt se problematikken i, at gæster med og uden coronapas i øjeblikket kan blande sig med hinanden,” indleder vicepolitiinspektør Henrik Skals, Nordjyllands Politi.

”Men som politimyndighed skal vi først og fremmest sikre os, at lovgrundlaget er til stede, når vi griber ind i borgernes bevægelsesfrihed. Det har vi undersøgt grundigt nu, og vores vurdering er, at vi ikke har hjemmel til at lave sådan en løsning,” forklarer vicepolitiinspektøren.

Vil intensivere kontrol og tilstedeværelse

Nordjyllands Politi fortsætter det tætte samarbejde med både Aalborg Kommune og restauratørerne i Jomfru Ane Gade omkring en forsvarlig afvikling af festligheder på værtshuse og i bylivet generelt. 

Om politiets rolle i at få bremset smitten og forhindre yderligere sognenedlukninger og endda potentielt en kommune-nedlukning siger Henrik Skals:

”Vi har alle de værktøjer i brug, som vi med loven i hånden kan gøre brug af for at bidrage til at bremse smitten. Vi patruljerer og fører tilsyn i hele Nordjylland for at sikre, at forsamlingsforbuddet overholdes. Og særligt i et hotspot-område som Jomfru Ane Gade er vi massivt tilstede. Bliver det nødvendigt, kan vi udstede et opholdsforbud.” 

Nordjyllands Politi har tidligere givet påbud til restauratører for ikke at overholde corona-restriktionerne, og i den kommende tid vil man intensivere kontrollen i Aalborgs festgade – herunder om restauratørerne sørger for at kontrollere gæsternes coronapas.