13.000 våben beslaglagt: Danske unge elsker ulovlige kastestjerner, knive og knojern

Sidste år væltede de ulovlige våben ind over Danmarks grænser. Foto: Shutterstock

Sidste år fandt toldere flere ulovlige våben i toldkontrollen end nogensinde før, det fortæller Toldstyrelsen.

Toldere ser fortsat tusindvis af ulovlige våben i pakker og post på vej til Danmark. I 2019 tilbageholdt Toldstyrelsen over 13.000 ulovlige våben i toldkontrollen. Det er rekord og en stigning på 14 pct. fra 2018 (12.000 våben) og mere end en ottedobling sammenlignet med 2015, hvor Toldstyrelsen beslaglagde 1.390 våben. 

"Vi bliver ved med at se en masse ulovlige våben i toldkontrollen. Sidste år havde vi i snit 37 våbenbeslag om dagen, så det er et rigtig højt tal. Tolderne finder primært de mange våben i postpakker bestilt fra udenlandske hjemmesider," siger kontroldirektør i Toldstyrelsen, Preben Buchholtz, i en pressemeddelelse.

Våbnene dækker alt fra kastestjerner, knojern til forskellige knive, herunder springknive samt ulovlige peberspray. Også genstande, som umiddelbart ikke ligner våben såsom kreditkort, der kan foldes ud som knive, eller strømpistoler kamufleret som lommelygter, læbestift eller lignende, bliver opdaget og tilbageholdt.

Hos Toldstyrelsen mener man, at stigningen i våbenbeslag er resultatet af en skærpet toldkontrol, hvor man fra styrelsens side har øget antallet af kontroltoldere, fået nye scannere og forbedret en række arbejdsprocesser på kontrolområdet

Ofte købt af børn og unge

I tolden ser man ikke mindst knive, der er kendt fra computerspil som Counter-Strike. Knivene, der er efterligninger af våben fra spillene, bliver ofte købt af børn og unge via udenlandske hjemmesider, hvor de ikke nødvendigvis er klar over, at knivene er ulovlige i Danmark.

"Selv om intentionen kan være uskyldig, er konsekvenserne alvorlige. Knivene er ofte udformet på en måde, der gør, at de kan bruges i f.eks. nattelivet. Derfor er de ulovlige," siger Preben Buchholtz.

Når pakker med ulovlige våben bliver taget af Toldstyrelsen, bliver der oprettet en sag. Herefter bliver sagen overdraget til politiet, som kontakter modtageren af pakken med en sigtelse for brud på våbenlovgivningen.

Netop af den grund opfordrer Preben Buchholtz forældre til at være opmærksomme på, hvad deres børn køber på nettet. Det kan nemlig have mærkbare konsekvenser for børnenes fremtid eller den, der køber kniven for børnene, hvis købet ender med en politianmeldelse.  

"Det er de færreste af de unge, der ved, at de risikerer at overtræde våbenloven. For Toldstyrelsen er det en balance mellem i tide at få advaret dem, der har handlet i god tro, og samtidig få stoppet smuglere i at få våben ind landet," siger Preben Buchholtz.